ExameneNationale

Bacalaureat și Evaluare Națională în 2017 fără discriminări în recunoașterea notelor obținute în urma contestațiilor !

AICI gasiti un chestionar in legatura cu aceasta modificare a metodologiei.

Ne-ar ajuta foarte mult daca l-ati completa.

 

Mii de absolvenți bucuroși !

Am reușit, prin demersul / actiunea noastră, să contribuim și noi la bucuria acestora !

 

                            I. Bacalaureat :

Anul acesta, la examenul de bacalaureat, au fost depuse 42.212 contestații.

(două treimi din aceste contestații au dus la creșteri de note, respectiv o treime din ele au dus la scăderi de note)

Din numărul total de contestații ,  17.201 dintre ele au dus la creșterea notei cu mai puțin de 0,5 puncte. (menționăm că numărul total de contestații care au dus la o creștere a notei inițiale  în acest an, a fost de peste 28.000 – 67 % din numărul total de contestații)

Până anul trecut, astfel de creșteri de note, cu mai puțin de 0,5 puncte, nu erau recunoscute în nota finală decât pentru cei care aveau notele inițiale între 4,50 si 4,99 respectiv între 9,50 si 9,99.î

Putem spune că majoritatea creșterilor de note la cele 17.201 lucrări, în urma contestatiilor, au fost recunoscute datorită metodologiei schimbate anul trecut.

 

Mai mult, prin modificarea metodologiei, 341 de absolvenți la nivel național și-au luat bacalaureatul.

-         Acesti 341 de candidati, dacă s-ar fi aplicat metodologia valabilă până anul trecut, ar fi fost declarați respinși, discriminați fiind prin nerecunoașterea creșterilor de note obținute în urma contestatiilor !

-         În fiecare județ din țară există astfel de absolvenți, care și-au luat bacalaureatul strict datorită acestei modificari . Cele mai multe astfel de cazuri au fost în Bucuresti, 50 de astfel de absolventi .

   

      II. Evaluare Națională :

Putem spune cu certitudine că , prin modificarea metodologiei, sunt câteva mii de absolvenți de clasa a VIII-a care, de asemenea, au beneficiat de o metodologie nediscriminatorie.

Dacă pentru a obține datele menționate mai sus în urma sesiunii de bacalaureat am folosit raportul publicat de Ministerul Educației, pentru Evaluarea națională nu avem un raport public la fel de exact.

Cu toate acestea, pentru Evaluarea Națională din acest an știm că :

-         Au fost un total de 14.027 de contestații

-         8.985 dintre ele au dus la o creștere a notei

-         3.989 dintre ele au dus la o scădere a notei

-         Diferența de 1.053 nu este specificată în raportul ministerului , așadar ne permitem să deducem că la aceste 1.053 de lucrări a fost menținută nota inițială.

     Așadar , putem concluziona că (vezi nota 1),  o bună parte din cele 8.985 de contestații care au dus la o creștere a notei se datorează modificării metodologiei.

      Nota 1 : Neavând acces la un fișier editabil la nivel national, am analizat ce s-a întâmplat la nivelul unui județ. În județul Bihor 72,73 % din contestațiile care au dus la o creștere a notei, au avut creșteri cu mai puțin de 0,50 puncte, respectiv, 27,27 % din au avut creșteri mai    mari de 0,50 de puncte)

Asociația noastră s-a adresat  în 2015 CNCD-ului, pentru ca acesta să constate caracterul discriminatoriu al metodologiei.

Ca urmare a ‘’constatării’’ CNCD , cum că vechea metodologie nu ar avea un caracter discriminatoriu, am continuat cu procesul intentat celor două instituții : Ministerului Educatiei si CNCD-ului, proces câștigat de asociația noastră la Curtea de Apel.

Acest demers al nostru a contribuit la modificarea unei metodologii care a provocat mii, chiar zeci de mii de drame în ultimii ani !

AICI puteti vedea un foarte scurt video în legătură cu demersul nostru

Am atasat AICI  date comparative a ceea ce s-a intamplat în urma examenului de bacalaureat în anii 2015, 2016 si 2017 ?

Cateva observatii :

- cele mai multe contestatii se depun la proba de Limba Romana , putin peste 14 % din total lucrari, in fiecare din ultimii trei ani

- daca in anii 2015 si 2016 putem observa ca un procent intre 40-50 % dintre cei care depuneau contestatii, obtineau si o modificare a notei, in anul 2017 acest procent creste la 100% !

- la prima proba , limba romana, dintre contestatiile care duc la modificare notei,  peste 70% duc la o crestere a notei 

- la oricare din probe , numarul contestatiilor care duc la o crestere a notei este de aproximativ de doua ori mai mare decat cele care duc la o scadere a notei

Castigatorii modificarii metodologiei :

- cei care au avut cresteri mai mici de 0,5 punte.

Exemplu : Daca la proba limba romana in anii 2015 si 2016 erau doar pana in 200 de lucrari (la nivel national) care beneficiau de cresteri de pana in 0,5 puncte (cei care aveau notele initiale de peste 9,50 sau intre 4,50 si 4,99). In 2017 au fost peste 6.800 de asolventi, la nivel national, care au beneficat de cresterea noteti cu mai putin de 0,50 puncte.

- din raportul facut public de minister , in acest an este vorba de peste 17.000 de absolventi (cei care au dat bacalaureatul) care incepand cu acest an nu au mai fost discriminati !  La acestia se adauga si cei care sunt in aceiasi situatie in urma examenului de Evaluare Nationala !

 

Am reusit sa nu mai avem elevi discriminati in urma contestatiilor la bac si evaluare nationala!

Noutati: