Despre noi

ONG-ul anului 2017 !

Mulțumim, ne onoreaza și ne obligă !

În cadrul Galei Comunității Bihorene organizată de Fundația Comunitară Oradea, am fost desemnați ong-ul anului 2017.

 

 

 

Performanță și Vulnerabilitate

Vulnerabilitate:       

      Plecând de la realitățile cu care se confruntă persoanele vulnerabile, am ajuns la convingerea  că putem face ceva pentru semenii nostri.

Prin urmare, în decembrie 2012, la inițiativa colegei noastre Delia,  ne-am constituit ca Asociația D’Apetresii.

Principalul nostru obiectiv a fost sprijinirea  persoanelor cu dizabilități în vederea unei integrari cât se poate de bune din punct de vedere social, cultural, educațional și profesional.

Performanță: 

       Ulterior ne-am dat seama că trebuie și putem să extindem susținerea noastră  și la alte categorii de persoane, în special tineri care fac sau pot face performanță, încercând astfel să creăm o legătură între cele două categorii: persoane din grupuri mai mult sau mai puțin vulnerabile și persoane din afara a astfel de grupuri . O astfel de legătură, pe termen mediu și lung ducând la o mai bună înțelegere a persoanelor din categorii vulnerabile, o mai buna deschidere a societății, in general, către categoriile vulnerabile din orice punct de vedere .

Vulnerabilitate și Performanță 

Plecând de la urmatoarele valori : Respectarea drepturilor omului, Nediscriminare, Egalitate de sanse, Incluziune sociala, Participare la viata comunitatii, Solidaritate, Performanța Merită și Trebuie să fie Susținută  vom urmări :

  • Sustinerea persoanelor din grupuri vulnerabile în vederea dezvoltării unei vieți independente, desfăsurând diverse activități în vederea integrări acestora  în societate și pe piața muncii;

  • Sprijinirea persoanelor cu dizabilități în vederea obțineri de performanțe, Apărarea intereselor și reprezentarea acestora.

  • Constientizarea opiniei publice in legatura cu drepturile persoanelor din grupuri vulnerabile în general si a persoanelor cu dizabilitati în special;

  • Desfasurarea de activități cu scopul atragerii de fonduri în vederea susțineri obiectivelor propuse;

  • Colaborarea cu institutii de stat si private, organizatii neguvernamentale, persoane fizice si juridice, romane si străine, în vederea realizării scopurilor propuse;
  • Să contribuim la construcția unei mai bune legături în societate între persoanele vulnerabile și societate in general.
  • Să susținem performanța, în special în rândul tinerilor prin : acordarea de  bursefinanțare de proiecte care pot contribui în mod semnificativ la formarea tinerilor care fac performanță sau pot face performanță, atragerea a cât mai mulți tineri spre tot ceea ce înseamnă educație, proiecte cu ajutorul cărora să conștientizeze cât mai mulți tineri importanța unei bune educații, unei bune formări educaționale a acestora.

Toleranța :

  • Și nu în ultimul rând,  toleranța .... în acest sens (sens general) cu mare placere redăm mai jos eseul bursierei noastre Andeea Elisabeta Posmoșanu :

 

  • Moșul ar aduce cadouri tuturor!

E decembrie. Luminile au îmbrăcat orașul a sărbătoare, oameni veseli își împletesc pașii agitați cu zâmbete largi pe buze. Dar cu cei triști, singuri sau neînțeleși cum rămâne? De ce să ne decorăm doar străzile și casele cu bucurie și căldură? De suflete uităm, uităm să oferim un zâmbet pentru un zâmbet. Nu ne-a trebui mult: puțină empatie, puțină generozitate, dar mai ales toleranță.

Toleranța este o atitudine, ce izvorâște din adâncul sufletului și nu cere nici ea mult, un gram de îngăduință și respect. Toleranța ar trebui să ia chipul unui sentiment cu care ne naștem, deoarece așa ne este dat să trăim, în armonie, fără nici un drept de judecată. Suntem diferiți cu toții, fiecare în parte are ceva special: înfățișarea, religia, idealurile, concepțiile, naționalitatea, obiceiurile, toate au uniciatea lor, dar asta înseamnă frumusețea. Cum ar fi ca în lume să există o singură culoare? Nu am ști că e primăvară, ori iarnă, însuși Crăciunul ar fi veșnic tern. „Toleranța nu este, în fond, altceva, decât un cult al multiplicității” au fost vorbele lui Andrei Pleșu, care rezumă semnificația toleranței. Este un cult pe care fiecare om trebuie să și-l însușească.

Din acest punct de vedere, mă consider un om norocos. M-am născut într-o familie cu naționalități, religii, limbi și tradiții diferite, iar toate acestea  nu duc spre nimic altceva decât multiculturalitate. Un ideal pe care ar trebui să îl avem cu toții, să dorim să devenim oameni universali, însă, fără a ne uita rădăcinile. Odată cu viața am învățat să îi înțeleg, să îi respect și să îi ajut pe cei „diferiți”: indiferent că sunt diferiți prin statut social, etnie sau prin anumite dizabilități (fizice, economice sau emoționale). Să îi tratezi de la egal la egal, să le fii alături și să le acorzi  aceleași șanse este un sentiment minunat.

Cele mai mari greșeli ale umanității au pornit din intoleranță, din lipsa de dragoste și înțelegere. Așa cum spunea Donald Walsch: „Intoleranța duce la război și privește cu indiferență către condiții de neîngăduit.”. Holocaustul a fost episodul din istoria umanităii, a cărui uitare sau  repetare nu poate fi permisă; haosul general, umilințele, milioanele de vieți pierdute și de suflete torturate nu au fost decât rezultatul lipsei de toleranță.

În concluzie, toleranța este efectul primordial al înțelegerii diferențelor, fără obligația de a le împărtăși, izvorât din pură dragoste față de oameni și de viața în sine. Dacă Moș Crăciun chiar ar exista ar aduce cadouri tuturor, iar noi ar trebui să îi urmăm exemplul și să împărtășim sentimentul toleranței tot anul!

 

Andreea Elisabeta Posmoșanu

clasa a XII-a B

Liceul Teologic ULIU MANIU

 

Am reusit sa nu mai avem elevi discriminati in urma contestatiilor la bac si evaluare nationala!

Noutati: